Zoeken
  • Nele Stessens

Het verschil tussen Yoga en Pilates!!!

Bijgewerkt: 12 jan 2020

'Yoga en Pilates is hetzelfde hoor ik vaak zeggen' Dan krijg ik spontaan kortsluiting in mijn hoofd omdat dit totaal 2 andere lessen zijn. Pas op, ze hebben raakvlakken maar toch hebben ze elk hun eigen weg...


De 3 belangrijkste raakvlakken zijn

- Lichaam & geest 'connecteren' / bewust worden van het lichaam

- lenigheid & flexibiliteit

- ademhaling


Toch blijf ik voorzichtig met het woord raakvlakken omdat ze in de beide lessen aan bod komen maar anders worden benaderd.


De lesopbouw,

Pilates is een serie van oefeningen die werden gemaakt door Joseph Pilates, dat is de rode draad van de les. Als lesgever kan je wel wat afwijken of met tools werken maar het is de bedoeling wel de serie te volgen mits de gedachtegang omtrent de volgorde heel belangrijk is.

Yoga heeft zijn verschillende asana's, je traint niet alleen je lichaam maar ook je mind. Elke asana heeft een geestelijke achtergrond. Als lesgever ben je eerder vrij in de serie die je doet, al hou je best een thema in je achterhoofd. Thema's kunnen seizoen gebonden zijn, volle maan yoga, yoga voor mensen met zittende beroepen,...


Lenigheid en flexibiliteit

Is in beide lessen heel belangrijk...

Bij Pilates hangt het af waar je opleiding hebt gevolgd. In mijn opleiding is dit belangrijk.

Er wordt heel erg gewerkt naar connections (front - en backline connections), voelen,... dit laatste vooral. Wat opvallend is in mijn opleiding, dat mijn docente steeds beeldspraak gebruikt dat je echt kan toepassen in de lessen om je lenigheid en flexibiliteit te vergemakkelijken.

Bij Yoga telt lenigheid en flexibiliteit over het hele lichaam. Dit wil niet zeggen dat je super lenig moet zijn bij aanvang van je eerste les yoga. Dit schrikt mensen vaak af, ik moet mijn benen in mijn nek kunnen leggen of ik kan geen yoga doen ... zijn wekelijkse uitvluchten, die ik hoor. Doorheen je yoga pad ga je merken dat je lichaam soepeler wordt.


Ademhaling, bij beide heel belangrijk!!

Hier kan ik heel lang bij stilstaan maar ik probeer het kort te houden

Bij Pilates, inademen door de neus en uitademen door de mond. Al raadt ik mensen soms wel aan toch uit te ademen door de neus. Dit om irritaties op de luchtwegen te vermijden. Heel bewust gaan werken met die ademhaling en dit koppelen aan de verschillende oefeningen. We spreken hier ook de transversus aan 'het corset' die we leren gebruiken.

Yoga, Heb je verschillende ademhalingstechnieken. Ik heb al verschillende yoga opleidingen gedaan en heb wat ademen betreft bij yoga al diverse theorieën gehoord en toegepast. In ieder geval wordt bij yoga de ademhaling gebruikt voor energie op te wekken en je in een staat van verlichting te brengen. In yoga kan je heel goed het inademen en het uitademen vertalen naar sympatische zenuwstelsel - gas geven - inademen versus para sympatische zenuwstelsel - remmen - uitademen.


Zowel bij Yoga als Pilates spreken we van de buikademhaling maar wel op een andere manier benaderd!!! Als er iets is in de beide lessen, dat je geen les kan maken zonder stil te staan bij de ademhaling.


Wat is typisch pilates

- stabiliteit

- georganiseerde oefeningenreeks

- betere houding

- je streeft naar beheerst en controle bij het bewegen

- core versterken

- geen muziek

- buiten de mat heb je nog enkele andere toestellen o.a. reformer, chair, cadillac,...


De beide quotes geven duidelijk aan dat het over de ademhaling gaat, toch met een verschillende benadering...


'The breath is a reflection of your attitude'


Wat is typisch Yoga

- statische asana's in een flow

- meditatie op het einde van de les

- verminderen van paniekaanvallen etc... met verschillende ademhalingsoefeningen.

- goed evenwicht

- stress te verminderen en dit ook in het dagelijkse leven toe te passen.

- verbeterde spierfunctie focus over het gehele lichaam

- muziek

- verschillende yoga stijlen bv Hatha, Yin, Vinyasa, Iyengar, Ashtanga,...


1 iets hebben ze wel overduidelijk gemeen, je kan ze toepassen waar en wanneer je maar wil want éénmaal je de smaak te pakken hebt, kan je het niet meer loslaten. Laat het Yoga zijn of Pilates elk met hun eigen doel!!!34 keer bekeken0 reacties
 

+32 (0)474 995 337

Sint-Jozefslaan 42A, 2400 Mol, Belgium

©2019 by Flow of Life. Proudly created with Wix.com & DDR