Zoeken
  • Nele Stessens

Hoe belangrijk is ademhaling tijdens de Yogales?

Ik geef alvast het antwoord, zéér belangrijk!!! Waarom is voor zo dadelijk... eerst even mijn eigen ervaring doorgeven. Vroeger stelde ik mij die vraag dus ook, nu is het een gewoonte geworden en vind ik de ademhaling alleen maar een verrijking tijdens de yogales. Ademhaling en Yoga gaan nu éénmaal hand in hand door het leven. Het juist ademhalen brengt rust in mijn hoofd en in mijn lichaam, ik voel mijn lijf perfect aan.

Zoals deze periode, stress a volenté maar dan ga ik bewust naar mijn ademhaling voor die stressblok toch voor de helft te reduceren... Het is een instrument, dat je moet leren te bespelen...Waarom?

Door de ademhaling van iemand te begrijpen, weet je wie er voor je staat. We kunnen afleiden dat die persoon stress heeft, pijn, algemene gezondheid,...

De ademhaling is een verbinding tussen lichaam en geest (verbinding tussen het bewuste en het onbewuste). M.a.w. de ademhaling is de toegang naar het autonome zenuwstelsel.

Iedereen weet dat de ademhaling automatisch gaat en toch kunnen we de ademhaling deels zelf aansturen, zo kunnen we ook de borstademhaling toepassen of de buikademhaling.

In een Yoga les manipuleren we op deze manier eigenlijk ons fysieke, mentale, emotionele en spirituele staat van zijn en is het gegeven 'in balans zijn' van groot belang.


De algemene naam van ademen - ademhalingstechnieken/oefeningen wordt in de yoga de Prana - Pranayama genoemd.


Zo hebben we de Ujjayi ademhaling, hierbij adem je in door de neus en adem je uit door de neus maar je maakt er een geluid bij dat komt vanuit je keel. Je kan het vergelijken alsof je door een snorkel ademt of als je Darth Vader kent op zijn manier. Nu heb ik hier een kleine kanttekening bij. Ik heb deze ademhaling vrij lang gedaan, tot dat ik een geïrriteerde hoest begon te krijgen. Ik heb vervolgens het geluidje achterwegen gelaten en voel dat het terug beter gaat. Trouwens heel veel yoga docenten hebben hier last van. Laat dus de Ujjayi ademhaling even los.


Verschillende ademhalingstoepassingen die je ontspanning bevorderen tijdens de savasana,

- de identieke ademhaling -> adem evenveel tellen in als uit. bv 4 tellen in- en 4 tellen uitademen. Je kan ook 4 tellen in- en 6 of 8 tellen uit ademen.

- inademen naar de bekken en vanuit daar, uitademen terug omhoog richting de sleutelbeenderen. Tijdens het uitademen span je de buik (transversus) heel licht aan. Maak van deze ademhaling een golvende beweging doorheen je lichaam.

- Ademen met visualisatie, telkens bij het inademen denk je aan iets leuk, iets positiefs en hou dat dan vast bij het uitademen.

- Ontspannen van je lichaam, inademen door de neus en als je uitademt ontspan je een spiergroep of lichaamsdeel. Hier hou je wel tijdens het in - en uitademen pauzes van 2 à 3 seconden en deze probeer je te verlengen.


Je hebt nog enkele ademhalingen waaronder de Nadi Shodhana en de Kapalabhati maar die zijn voor later. Eerst je ademhalingssysteem leren begrijpen alvorens aan de slag te gaan met oefeningen die voor het lichaam onbekend zijn.


Probeer te voelen in plaats van te denken, Succes !!!
15 keer bekeken
 

+32 (0)474 995 337

Sint-Jozefslaan 42A, 2400 Mol, Belgium

©2019 by Flow of Life. Proudly created with Wix.com & DDR