Zoeken
  • Nele Stessens

Nordic Walking al geprobeerd?

Hallo allemaal,


Zijn jullie het lopen, wandelen of fietsen een beetje beu... (gelukkig hebben we het weer nog mee). Dan heb ik een andere uitdaging voor jullie Nordic Walking'!

Het wordt (vind ik persoonlijk) een beetje als het minderwaardig beschouwd hier in België en meer zelfs het is voor ouderen.

Wel, ik deed 12 jaar geleden al Nordic Walking in Turkije waar ik werkte, het was daar een hoofdactiviteit maar alleen de Duitsers vonden het fijn, alle anderen vonden het maar niks.

Eerlijk gezegd was het bij mij ook ontgaan, tot dat ik een jaar geleden in mijn opleiding 'voeding', de docent ons zei : 'ik heb nooit bewogen tot dat er Nordic Walking in mijn leven kwam'. Het vlammetje flakkerde op bij mij, maar ik kan op 1 hand tellen hoeveel mensen ik in die 12 jaar heb zien passeren met poles in hun handen.


Daarom geef ik jullie graag wat meer tekst en uitleg wat Nordic Walking betreft want weet je er zit echt wel een zekere techniek achter, lees maar... en nee het is niet alleen voor ouderen, daar wil ik zeer duidelijk in zijn!!!


De voordelen van NW

- je gebruikt 90% van je globale spiermassa, calorieën gaan er dus mee door verbranden

- je spaart je gewrichten van de onderste ledematen

- conditie, coördinatie en soepelheid verbeteren

- rug- en buikspieren, je core wordt aangesproken.

- verbetert de doorbloeding in je lichaam

- je houding kan je beter onder controle houden waaronder de nek

- je sport in de buitenlucht m.a.w. je kan doen waar en wanneer je het wil. Doordat je in de natuur je sport kan beoefenen, kan je de alledaagse stress er uitwandelen.

- je kan het alle seizoenen doen, heel het jaar door! Immuunsysteem blij!!

- je kan het doen individueel of in groep

- buiten de aankoop van je stokken is het dus helemaal niet duur (prijzen liggen tussen de 15 en de 120 euro)De instapsdrempel is bijzonder laag? NW kan beoefenend worden door jong en oud!


Zo kan het ook dienen als herstel tool voor mensen die lang geen sport hebben kunnen beoefenen en rustig terug weer willen opbouwen. (revalideren)

Je kan de poles gebruiken voor steunpunt zowel voor het stabielere gevoel te creëren tijdens het wandelen maar je kan ondertussen ook wat oefeningen doen op 1 been of schouderstabiliteitsoefeningen tijdens je rustpauze in je wandeling.

Maar ook voor gewicht te verliezen is het een zekere meerwaarde!

Het is voor iedereen een goede variant op wandelen en lopen waarbij je spieren activeert die anders minder aandacht krijgen.

Zo ook je gewrichten, wervelkolom, heupen knieën en enkels worden ontlast. Dit in tegenstelling tot joggen krijgt het lichaam minder schokken te verwerken.


5 aandachtspunten tijdens het Nordic Walken

- Wanneer je een arm naar voren beweegt, verplaats je tegelijkertijd het tegenovergestelde been. Probeer dit eerst zonder de poles, daarna neem je de poles vast en laat ze achter je aanslepen. Dan ga je vervolgens rustig je armen met de poles integreren in je wandelen. Vraagt in het begin wat oefening.

- Plaats je pole in het midden van je pas neer, dit met de spike (onderkant) naar achter gericht. zodanig deze kunnen afrollen. Je wordt dan als het ware naar voren geduwd.

- Open je hand wanneer die voorbij je heup komt, wanneer je de pole neerzet heb je die stevig vast om te kunnen afduwen. Dan gaat je arm naar achter en wanneer de pole je lichaam passeert, laat je je handgreep los rond de pole. Dit om de wandelgang zo soepel mogelijk te laten gebeuren en je polsgewricht te ontspannen.

- Neem een rechte open houding aan! Je maakt plaats in je lichaam om te ademen, wervelkolom mooi recht en beweeg vanuit deze houding in je maximum range of motion.

-Wat de voeten betreft, rol je deze af vanaf de hiel tot aan de afzet van de grote teen. Let op, dat je in je houding niet naar achter hangt, anders blokkeer je met de hiel te zetten te knieën en de rug.


In sportzaken zoals decathlon en A.S. adventure kan je meerdere keuzes van poles en nordic walking snufjes vinden. Laat je vooral bijstaan voor de juiste afmetingen want dit is wel heel belangrijk!!!


Zo hopelijk ontmoeten we elkaar ergens op ons NW pad!

14 keer bekeken0 reacties
 

+32 (0)474 995 337

Sint-Jozefslaan 42A, 2400 Mol, Belgium

©2019 by Flow of Life. Proudly created with Wix.com & DDR