Zoeken
  • Nele Stessens

Psoas, spier van de ziel!!

De iliopsoas (in het nedelands is dit de grote lendespier) is de diepste spier van het menselijk lichaam. Deze spier bestaat uit 3 bundels de iliacus spier, psoas major en psoas minor. Ik kan heel veel vertellen over deze spiergroep maar ik probeer het beknopt te houden. Deze iliopsias verbindt het boven - en het onderlichaam met elkaar en dat is dan ook de enigste spier die dat kan zeggen. De psoas loopt van de achterkant ongeveer in het midden van de rug, door de bekkenbodem naar net iets onder de kop van het bovenbeen.

De functie van deze 3 spierbundels maakt dat we vloeiend kunnen lopen, verder heeft deze ook een groot aandeel in je balans, mobiliteit en flexibliteit. De psoas is onmisbaar in ons lichaam, we zouden niet eens rechtop kunnen blijven staan zonder. Ook wat de ademhaling betreft is de psoas verbonden aan het middenrif, dit door middel van bindweefsel (fascia).

Wat doet deze spiergroep nog buiten het bovengenoemde, het is de opslagplaats van je emoties... Heb je al ooit gemerkt, als je schrikt, als je heel hard zou willen wegrennen, in paniek bent,... wat dat met je buik doet. inderdaad, je buik spant aan, dat gevoel heb jij maar eigenlijk is het de psoas die in actie schiet. Door deze spier aan te zetten, kunnen er angsten en trauma's verwerkt worden. Het is de spier die onmiddellijk reageert op het 'Freeze, Fight, Flight' mechanisme. Het is de eerste spier die aanspant bij het FFF mechanisme en de laatste die ontspant. Men kan Cranio sacraal aan de psoas werken, (let hierbij op NIET alle kinesisten kunnen hiermee overweg) De psoas kan emotioneel sterk geladen zijn. Denk maar aan angsten en trauma's. Door aan deze spier te werken kunnen er blokkades verdwijnen.

Door heel veel te zitten, verkeerde houding, opgeslagen stress en spanningen... allemaal redenen om de psoas kort te houden. Met allerlei pijnlijke gevolgen zoals onderrug problematiek, knieën of heupen klachten en zelfs scoliose of blaasklachten.

En niet te vergeten doordat de psoas door middel van bindweefsel verbonden is aan het middenrif, ademhalingsproblemen.

Oefeningen hiervoor zijn vooral de psoas stretchen, denk maar aan de verschillende yoga houdingen waarbij je deze spier stretcht, o.a. de brug, berghouding, boom, kameel,

slapende duif, lage en hoge lunge maar ook de kleermakerszit is een goede stretch voor deze boeiende spiergroep. Dus je traint de psoas niet door sit ups of plank houdingen, in tegendeel dan ga je de spier eerder verkorten.
Probeer de volgende keer als je ligt, je aandacht dus eens bewust op deze spier te richten. Je adem ernaartoe te volgen/brengen. Van je in ademhaling, die via het bindweefsel onder aan de borstkas naar het begin van de psoas voert, naar het verlengen van de spier tot aan de buitenkant van je dij bij de uit ademhaling. Met andere woorden ontdek je 'muscle of the soul'!!!
118 keer bekeken0 reacties
 

+32 (0)474 995 337

Sint-Jozefslaan 42A, 2400 Mol, Belgium

©2019 by Flow of Life. Proudly created with Wix.com & DDR